Hier vind je informatie en tips over de omgeving van zowel het Sprookjeshuisje zelf als het dorp Amstenrade.

Rondom het huis

Hoewel je het kasteelpark als achtertuin hebt, lig je niet afgelegen en eenzaam in een bos. Er loopt gewoon een straat langs het park en er is een (rustige) buurman waarmee het huis overpad heeft. Dat betekent dat hij soms langsloopt en dat de tuin met hem is gedeeld.

Winkels

Op loopafstand ligt een postkantoortje (sigarenwinkeltje), een kapper, supermarkt, pizzeria (hier MOET je echt een pizza eten, dit zijn de beste uit de regio), snackbar, een café, een theewinkeltje (leuke mensen) en drie lunchzaakjes. Je hebt in feite alles dat je nodig hebt om de hoek liggen. Er ligt in de buurt ook een bakker, een slager en een sportschool. Het dorp heeft een grote straat met winkeltjes, de Hoofdstraat, en daar ben je binnen een paar meter. Verder is het maar een klein plekje en mag je genieten van de rust van het dorp. Met de auto ben je zo bij de grote Woonboulevard van Heerlen, het centrum van Hoensbroek (incl. zwembad), Heerlen en Brunssum.

Het kasteel

Als je in het Sprookjeshuisje woont, zul je tijdelijk de gravin van Amstenrade als buurvrouw hebben. Je woont namelijk naast het kasteel in wat vroeger een arbeidershuisje was dat bij het kasteel hoorde. Buiten dat je van het kasteelpark gebruik mag maken, kun je lunchen in het kasteel (tip!) en op sommige momenten ook een rondleiding boeken. 

Kasteel

Wandelen

Op een paar minuten rijden vind je de Brunssumerheide, een prachtig uitgestrekt natuurgebied met heide, heuvels, bos en water. Hier kun je vele routes volgen en kom je fantastische flora en fauna tegen.
Bovendien liggen er veel oude dorpskernen met bijbehorende wandelroutes die je vanaf Amstenrade kunt wandelen; er is genoeg groen!
Maar, als je in Limburg bent, dien je echt even richting Maastricht te rijden om in het Heuvelland te wandelen. De uitzichten zijn fenomenaal.

Activiteiten

– Op 15 minuten rijden ligt Heerlen, dé muralstad van Nederland. Overal vind je prachtige muurschilderingen op de zijkanten van gebouwen. Zeker de moeite waard!


– Op 20 minuten rijden vind je de Roda J.C. ring van Kerkrade, waar je kunt bowlen, glowgolfen, escape roomen, gamen, naar de bioscoop, spacejumpen en eten in de verschillende restaurantjes. Het is een ware plezierplek.


– Op 20 minuten vind je ook het grottenstadje Valkenburg, waar je grotwandelingen, -speurtochten en -fietstochten kunt maken, waar je naar een toffe escape room kunt, de ruïne kunt bezoeken en eigenlijk echt een stadstoer zou moeten doen. Het is toeristisch, dus veel terrasjes, restaurantjes, een kabelbaan met uitkijktorens, groene wandelingen en… met kerst is de hele stad één groot sprookje.


– Op 35 minuten ligt Maastricht, de hoofdstad van Limburg, waar je kunt shoppen en kunt paraderen over de boulevard, maar waar je ook kunt stappen en kunt genieten van de oude binnenstad met al haar activiteiten.